"OCALIĆ OD ZAPOMNIENIA"
( 7 czerwca 2005r.)
|
|
|
|
Wojt
Gminy Pysznica
Pan Zygmut Cholewinski witany po staropolsku
chlebem i solą
|
Goście
podczas zwiedzania wystawy
|
Degustacja
razowego chleba
z masłem
|
Fragment
ekspozycji
|
|
|
|
|
Uprząż
- fragment
szkolnej wystawy
|
Pług
- fragment szkolnej wystawy
|
Fragment
szkolnej ekspozycji
|
Dawne
oświetlenie
|
Uczniowie
Zespołu Szkół w Pysznicy w II semestrze roku szkolnego 2004/2005
realizowali projekt etnograficzny "Ocalić od zapomnienia".
Była to praca dla uczniów zainteresowanych tym tematem, którzy
pracowali pod kierunkiem nauczycielki Anny Kuligowskiej.
W ramach projektu prowadzono prace w grupach tematycznych:
- Ginące umiejętności,
- Opowieści z życia wsi
- Wspomnienia z dzieciństwa
- Historia rodziny
- Historia dworu i folwarku w Pysznicy
- Ważne instytucje i inicjatywy społeczności.
Podstawowymi
celami projektu było: poszukiwanie wiadomości o sposobie życia
przodków w końcu XIX i w XX wieku, gromadzenie eksponatów świadczących
o tamtym okresie, budzenie poczucia potrzeby zachowania "od
zapomnienia" archiwów domowych. Ważnym elementem było przeprowadzanie
wywiadów z członkami rodziny.
Dnia
7 czerwca 2005roku, w naszej szkole zorganizowana została prezentacja
opracowań uczniowskich z działu "Ginące umiejętności"
oraz fragmenty "Opowieści z życia wsi". Tłem owej
prezentacji a zarazem elementem dydaktycznym była wystawa narzędzi
gospodarskich zgromadzonych w Izbie Regionalnej szkoły oraz wypożyczonych
ze zbiorów rodzinnych, a także od lokalnych pasjonatów, którzy
gromadzą i przechowują je z pietyzmem /część z nich została przekazana
szkole/.
Prezentacja cieszyła się dużym zainteresowaniem uczniów, na każdej
przerwie wokół eksponatów i opracowanych materiałów gromadzili
się uczniowie pragnących poznać warunki życia swoich przodków.
Wielu z nich uświadomiło sobie, że na strychach, w piwnicach i
w stodołach stoją podobne przedmioty - "niemi świadkowie
historii".
Zaproszonych na prezentację gości przywitali uczniowie w Pysznickich
strojach ludowych częstując wszystkich razowym chlebem, świeżym
masłem i powidłami śliwkowymi.
Na początku nowego roku szkolnego zapowiedziane są kolejne wystawy,
które będą uzupełnieniem i kontynuacją projektu.